Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Zapiekanka z pęczaku, jarzyn i mięsa

Zapiekanka z pęczaku, jarzyn i mięsa

Składniki:

  • ¼ kg pęczaku,
  • 30 dag włoszczyzny,
  • 20 dag mięsa pieczonego,
  • sól, pieprz,
  • 5 dag cebuli,
  • 6 dag tłuszczu,
  • ⅓ l sosu grzybowego,
  • 3 dag sera tylżyckiego,

Przygotowanie:

  1. Ugotować kaszę na sypko.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, dodać 2 dkg tłuszczu, 3–4 łyżki wody i udusić pod przykryciem do miękkości.
  3. Przyrządzić sos grzybowy z suszonych lub świeżych grzybów.
  4. Zetrzeć ser na tarce o drobnych otworach.
  5. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
  6. Pęczak, jarzyny uduszone, mięso pieczone, pokrojone w kosteczkę i usmażoną cebulę wymieszać razem, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
  7. Wyłożyć na półmisek do zapiekania, zalać sosem grzybowym, posypać z wierzchu tartym serem.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika na 20–30 minut.
  9. Podawać na tym samym półmisku. Zapiekanka z pęczaku może być zapiekana w płaskim rondlu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x