Skórka pomarańczowa
Skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
- Przed obraniem ze skórki należy umyć pomarańcze w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła, później opłukać je i osuszyć.
- Zdjętą z pomarańczy skórkę włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, przycisnąć talerzykiem, aby była w całości zanurzona.
- W miarę spożywania pomarańczy dokładamy skórki codziennie, lecz najdłużej przez tydzień, zmieniając codziennie wodę.
- Namoknięte skórki włożyć do rondla i najpierw zalać je gorącą wodą. Później gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną przez kwadrans, następnie odcedzić, zalać zimną wodą.
- Ugotować syrop z połowy cukru i 1½ szklanki wody.
- Ostudzonym, chłodnym syropem zalać skórki, przykryć i pozostawić do następnego dnia. Zlać syrop, zagotować, dodać połowę pozostałej ilości cukru, gotować, aż cukier się rozpuści.
- Wrzącym syropem zalać skórki i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia.
- Ponownie zlać syrop, zagotować z dodatkiem reszty cukru i jeszcze raz zalać skórki. po kolejnym ostudzeniu zlać syrop, zagotować, do wrzącego włożyć skórki, gotować na małym ogniu do czasu aż skórki będą lśniące.
- Przełożyć do wygotowanych słoików, szczelnie zamknąć nakrętkami, ostudzić.
- Przechowywać w zaciemnionym pomieszczeniu. Przed użyciem odcedzić skórki z syropu, najlepiej na sicie, pokroić w zależności od ich przeznaczenia. Wykorzystać np. do dekoracji deserów, ciast i tortów.
Inny sposób smażenia skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
- Przygotować i wymoczyć skórki podobnie jak w poprzednim przepisie.
- Po wymoczeniu zalać je gorącą wodą, zagotować, odcedzić i zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z połową cukru i pozostawić na noc.
- Następnego dnia gotować je na małym ogniu, mieszając często drewnianą łyżką przez godziną, następnie dodać resztę cukru, gotować dalej wciąż mieszając, aż skórki nabiorą połysku.
- Przygotowany gorący przetwór włożyć do wygotowanych, gorących słoików. Zamknąć szczelnymi pokrywkami, ostudzić.
- Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu. Wykorzystać go też do ciast, deserów i tortów.
Skórka pomarańczowa, albo cytrynowa na surowo.
Składniki:
- 1 łyżka skórki cytrynowej (pomarańczowej),
- 2½ łyżki cukru pudru,
Przygotowanie:
- Wpierw umyć cytrynę w ciepłej wodzie z mydłem, później ją dokładnie i starannie wypłukać.
- Z cytryny wycisnąć sok do wykorzystania w zależności od przeznaczenia.
- Skórkę oczyścić z białej warstwy albedo i odrzucić, następnie resztę drobno pokroić w makaronik, albo w kosteczkę, wymieszać z cukrem w słoiku poprzez wytrząsanie.
- Zamknąć słoik zakrętką. Kolejne porcje cytryny dodawać w miarę ich używania.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
