Ślimaki
Ślimaki przyrządzanie i podawanie
- Najbardziej nadają się ślimaczki winniczki, których średnica nie przekracza 3 cm.
- Podajemy do ślimaków specjalne małe szczypce do przytrzymania skorupki
i ostry widelec o dwóch zębach, którym wyciąga się ślimaczki ze skorupki. - Jeżeli nie mamy odpowiednich szczypczyków, przy jedzeniu przytrzymujemy skorupkę ręką.
- Ślimaczki przez kilka dni głodzimy, tak aby zamknęły skorupkę zasłonką wapienną.
- Następnie myjemy je dokładnie, zmieniając wielokrotnie wodę.
- Przygotowujemy osoloną i zakwaszoną octem wodę i moczymy w niej ślimaczki przez kilka godzin.
- Wyjmujemy z roztworu, płuczemy i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę.
- Gotujemy je powoli na małym ogniu z dodatkiem białego wina i przypraw.
- Wyjmujemy je ze skorupek, odciąć różki, usunąć kołnierz i kiszeczkę odchodową.
- Dalej postępować zgodnie z wybranym przepisem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]