Sosy

Sos majonezowy

Sos majonezowy

Sos majonezowy - uwagi ogólne.

Sporządza się go z żółtek lub całych jaj i oleju, lub oliwy. Jaja muszą być świeże, olej (sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, rafinowany) lub oliwa również świeże, cukier i sól sproszkowane, ocet (6%) lub sok z cytryny, albo kwasek cytrynowy. Produkty powinny mieć temperaturę około 20°C, gdyż wówczas najlepiej uciera się sos. Sos majonezowy najlepiej ucierać w misce kamiennej, porcelanowej lub emaliowanej o nieuszkodzonej emalii, dobranej pojemnością do ilości sosu. Do ucierania używać trzepaczki o kształcie rózgi, lub wałka drewnianego z okrągłą główką. Ucieranie powinno się odbywać w jednym kierunku i dość szybko.

Można też używać do robienia sosów majonezowych mikserów, robotów kuchennych. Ucierany tak majonez nie rozdziela się, tworzy jednolitą, pulchną masę. Majonez przyrządza się w pewnej kolejności.  Przy znacznym zagęszczeniu majonezu, można rozcieńczyć go dodatkiem zimnej wody z octem lub też kwaskiem cytrynowym. Na podstawie majonezu sporządza się sosy, łącząc go z innymi składnikami, wywarami, śmietaną które nadają im specyficzny smak, w zależności od ich przeznaczenia. 

Zdarza się niekiedy, że majonez może się zwarzyć w czasie ucierania.  Zastosuj wtedy poradę podaną w przepisie. 


Składniki:

  • ¼ oleju rafinowanego,
  • 1 surowe żółtko,
  • sól , cukier,
  • wywar jarzynowy lub mięsny albo woda,
  • cytryna, kwasek cytrynowy, albo ocet,

Sos majonezowy – przygotowanie:

  1. Żółtko dokładnie oddzielić od białka, włożyć do dostosowanej wielkością miski (najlepsza jest do tego miska porcelanowa o okrągłym dnie), ucierać trzepaczką w kształcie rózgi w jedną stronę (można drewnianą pałką), dodając trochę soku z cytryny lub octu i ciągle wkrapiając olej.
  2. Gdy sos majonezowy jest zbyt gęsty rozrzedzić go octem i wodą lub wywarem mięsnym i znowu ucierać, dolewając olej dopóki nie wyjdzie cała przewidziana ilość.
  3. Na końcu przyprawić do smaku solą, cukrem, octem lub cytryną.
  4. Gęstym majonezem okłada się różne zimne przekąski z ryb, jaja itp.
  5. Do sałatek lub też do przyrządzania sosów należy majonez rozrzedzić wywarem mięsnym lub wodą.
  6. Do majonezu można dodać trochę musztardy.
  7. Jeżeli jednak majonez w czasie ucierania „zwarzy się”, można go naprawić.
  8. Majonez można przyrządzić z całego jaja zamiast z żółtka.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x