Kołduny

Kołduny 

to małe albo średnie pierogi, tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, białoruskiej i polskiej. Ciasto jest przygotowywane z mąki, wody, soli i jajek czasem z niewielkim dodatkiem tłuszczu (masła). Nadziewane są najczęściej farszem mięsnym (z wołowiny, baraniny lub cielęciny) surowej albo gotowanej, czasem suszonych grzybów albo też śledzi. Gotuje się je i podaje z rosołem lub inną czystą zupą (barszcz).


Kołduny litewskie. 

ciasto: 

  • 15 dag mąki, 
  • ½ jajka, 
  • ⅓ szklanki wody, 
  • sól, 

nadzienie: 

  • 12 dag baraniny z udźca, 
  • 5 dag polędwicy wołowej, 
  • 5 dag łoju wołowego lub szpiku, 
  • 1 mała cebulka, 
  • sól, pieprz i majeranek do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, wyluzować z błon i ścięgien, najpierw drobno posiekać tasakiem razem z łojem, szpikiem i obraną cebulą, dodać łyżkę rosołu lub wody, doprawić i starannie wyrobić na gładką masę. 
  2. Następnie mąkę przesiać na stolnicę, dodając jajo, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. 
  3. Zarobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką. 
  4. Rozwałkować, wykrawać kieliszkiem lub foremką krążki, na które później nakładać nadzienie wielkości orzecha laskowego, przykryć pozostałymi krążkami ciasta, zlepić brzegi, włożyć do rosołu, zamieszać, gotować do wypłynięcia.
  5. Zaraz podawać z rosołem w którym się gotowały. 

kolduny-w-rosole

Koł­duny po generalsku. 

ciasto: 

  • 15 dag mąki, 
  • ½ jajka, 
  • ⅓ szklanki wody, 
  • sól, 

nadzienie: 

  • 20 dag cielęciny bez kości, 
  • 6 dag pieczarek, 
  • 1 mała cebula, 
  • natka pietruszki, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 1 łyżka śmietany, 

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. 
  2. Następnie wymieszać ze zmieloną cielęciną, śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić. 
  3. Dalej przygotowywać analogicznie do przepisu

kolduny-ukrainskie

Koł­duny po amatorsku. 

ciasto: 

nadzienie: 

  • 20 dag wołowiny bez kości, 
  • 20 dag grzybów suszonych, 
  • 1 mała cebula, 
  • sól i pieprz do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, potem wyjąć i zemleć razem z mięsem, połączyć z drobno pokrajaną cebulą, dodać kilka łyżek zimnego rosołu lub zimnej wody, starannie wymieszać, doprawić. 
  2. Dalej przygotować analogicznie do przepisu

pierogi-w-rosole

Kołduny firmowe. 

ciasto:

nadzienie: 

  • 20 dag białej kiełbasy, 
  • 2 łyżki ketchupu, 
  • 2 dag żółtego twardego sera, 

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę obrać z osłonki, wymieszać z ketchupem, i startym serem. 
  2. Dalej przygotować analogicznie do przepisu

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x