Kołduny
Kołduny
to małe albo średnie pierogi, tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, białoruskiej i polskiej. Ciasto jest przygotowywane z mąki, wody, soli i jajek czasem z niewielkim dodatkiem tłuszczu (masła). Nadziewane są najczęściej farszem mięsnym (z wołowiny, baraniny lub cielęciny) surowej albo gotowanej, czasem suszonych grzybów albo też śledzi. Gotuje się je i podaje z rosołem lub inną czystą zupą (barszcz).
Kołduny litewskie.
ciasto:
- 15 dag mąki,
- ½ jajka,
- ⅓ szklanki wody,
- sól,
nadzienie:
Przygotowanie:
- Mięso umyć, wyluzować z błon i ścięgien, najpierw drobno posiekać tasakiem razem z łojem, szpikiem i obraną cebulą, dodać łyżkę rosołu lub wody, doprawić i starannie wyrobić na gładką masę.
- Następnie mąkę przesiać na stolnicę, dodając jajo, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę.
- Zarobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką.
- Rozwałkować, wykrawać kieliszkiem lub foremką krążki, na które później nakładać nadzienie wielkości orzecha laskowego, przykryć pozostałymi krążkami ciasta, zlepić brzegi, włożyć do rosołu, zamieszać, gotować do wypłynięcia.
- Zaraz podawać z rosołem w którym się gotowały.
Kołduny po generalsku.
ciasto:
- 15 dag mąki,
- ½ jajka,
- ⅓ szklanki wody,
- sól,
nadzienie:
- 20 dag cielęciny bez kości,
- 6 dag pieczarek,
- 1 mała cebula,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka śmietany,
Przygotowanie:
- Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć.
- Następnie wymieszać ze zmieloną cielęciną, śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić.
- Dalej przygotowywać analogicznie do przepisu.
Kołduny po amatorsku.
ciasto:
nadzienie:
- 20 dag wołowiny bez kości,
- 20 dag grzybów suszonych,
- 1 mała cebula,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
- Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, potem wyjąć i zemleć razem z mięsem, połączyć z drobno pokrajaną cebulą, dodać kilka łyżek zimnego rosołu lub zimnej wody, starannie wymieszać, doprawić.
- Dalej przygotować analogicznie do przepisu.
Kołduny firmowe.
ciasto:
nadzienie:
- 20 dag białej kiełbasy,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 dag żółtego twardego sera,
Przygotowanie:
- Kiełbasę obrać z osłonki, wymieszać z ketchupem, i startym serem.
- Dalej przygotować analogicznie do przepisu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]