PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Barszcz burakowy staropolski

Barszcz burakowy – staropolski


przepis staropolski

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • ciepła woda,
  • skórka chleba razowego (opcjonalnie).
barszcz kiszony gotowanie
Barszcz burakowy, kiszony.

Przygotowanie:

  1. Buraki opłukać, oczyścić szczoteczką, odciąć cienki korzonek, obrać, pokroić na małe kawałki.
  2. Włożyć do szklanego słoja, zalać ciepłą wodą (dodać kawałek skórki z chleba).
  3. Przykryć słój ponakłuwanym papierem lub szmatką, pozostawić w cieple 5 – 8 dni.
  4. Kiedy barszcz sfermentuje, zlać go, wynieść do zimnego miejsca.
  5. Buraki zalać po raz drugi wodą, po skwaszeniu zlać, wymieszać z barszczem z pierwszego kiszenia, zlać do butelek, zakorkować, przechowywać w chłodnym miejscu.

Młody, 3 – 5 dniowy barszcz używać jako napój witaminowy po jego lekkim osłodzeniu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x