Makarony śląskie
Makarony śląskie.
- Makaron niedzielny I, ⓵
- Makaron niedzielny II, ⓶
- Makaron z makiem, ⓷
- Makaron z bułką tartą, ⓸
- Makarony z kokosu, ⓹
- Makarony z płatków owsianych, ⓺
⓵ Makaron niedzielny I
Składniki:
- 5 jajek,
- 5 żółtek,
- 1 kg mąka pszenna,
- 1 dag masło,
- sól,
Przygotowanie:
- Wpierw mąkę przesiać
- Potem jaja umyć, połączyć z mąką i masłem.
- Zagnieść ciasto, dokładnie go wyrobić, rozwałkować na płaty, podsuszyć częściowo na na czystych lnianych ściereczkach i lekko wilgotne kroić w bardzo drobne niteczki o długości zbliżonej do długości zapałki, lecz cieńsze.
- Suszyć następnie w ciepłym miejscu.
- Po przesuszeniu przechowywać w końcu w papierowych torebkach. lub płóciennych woreczkach.
⓶ Makaron niedzielny II
Składniki:
- 2 jaja,
- 8 żółtek,
- 1 – 2 łyżki wody,
- 1 kg mąka pszenna,
Przygotowanie:
- Przygotować z podanych składników analogicznie do przepisu
⓷ Makaron z makiem.
Składniki:
- 25 dag mąka pszenna,
- 2 jaja,
- 20 dag mak,
- 10 dag masło,
- 10 dag cukier puder,
- cynamon, otarta skórka z cytryny, sól,
Przygotowanie:
- Najpierw z mąki, jajek i szczypty soli sporządzić ciasto makaronowe z dodatkiem niewielkiej ilości wody (w razie potrzeby), po czym rozwałkować je i pokroić w pasemka przypominające makaron-krajankę.
- Następnie ugotować nasz makaron w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić i ostudzić przelewając wodą.
- Podawać go na ciepło ze zmielonym makiem, oraz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i startą skórką cytrynową.
- Na koniec po wierzchu polać potrawę stopionym masłem.
⓸ Makarony z bułką tartą.
Składniki:
- 6 białka z jaj,
- 20 dag bułka tarta,
- 2 dag wiórki kokosowe,
- 2 dag migdały,
- 10 łyżek (pełnych) cukier,
- szczypta – sól – cynamon,
- 2 – 3 krople migdałowego aromatu,
Przygotowanie:
- Makarony te przygotować podobnie do przepisu na makarony z płatków owsianych, dodając na samym końcu potarte na tarle migdały, wiórki kokosowe i przyprawy.
⓹ Makarony śląskie z kokosu.
Składniki:
- 4 białka z jaj,
- 25 dag cukier puder,
- 25 dag wiórki kokosowe,
- cynamon, olejek migdałowy,
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać przesiany cukier puer, po czym ubijać dalej, aż do chwili rozpuszczenia cukru.
- Do przygotowanej piany dodajemy wiórki kokosowe, dwie szczypty cynamonu i parę kropli olejku migdałowego.
- Delikatnie, acz dokładnie mieszamy.
- Na wysmarowaną tłuszczem blachę kłaść za pomocą łyżeczki niewielkie, okrągłe porcje masy, piec w średnio nagrzanym piekarniku, po czym suszyć przez około 1 godzinę.
⓺ Makarony śląskie z płatków owsianych.
Składniki:
- 25 dag płatki owsiane,
- 10 łyżek cukier,
- 6 białko jaj,
- cynamon, migdałowy aromat,
Przygotowanie:
- Białka jak ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Do sztywnej piany dodać płatki owsiane, szczyptę soli, szczyptę cynamonu i parę kropli aromatu migdałowego.
- Później całość dokładnie wymieszać.
- Na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżką niewielkie kupeczki masy i piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]