Ciasto potrawyObiadPRZEPISYZupy

Makarony śląskie

Makarony śląskie. 



⓵ Makaron niedzielny I

Składniki:

  • 5 jajek, 
  • 5 żółtek, 
  • 1 kg mąka pszenna, 
  • 1 dag masło, 
  • sól, 

Przygotowanie:

  1. Wpierw mąkę przesiać 
  2. Potem jaja umyć, połączyć z mąką i masłem. 
  3. Zagnieść ciasto, dokładnie go wyrobić, rozwałkować na płaty, podsuszyć częściowo na na czystych lnianych ściereczkach i lekko wilgotne kroić w bardzo drobne niteczki o długości zbliżonej do długości zapałki, lecz cieńsze. 
  4. Suszyć następnie w ciepłym miejscu. 
  5. Po przesuszeniu przechowywać w końcu w papierowych torebkach. lub płóciennych woreczkach. 

⓶ Makaron niedzielny II

Składniki:

  • 2 jaja, 
  • 8 żółtek, 
  • 1 – 2 łyżki wody, 
  • 1 kg mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. Przygotować z podanych składników analogicznie do przepisu 

⓷ Makaron z makiem.

Składniki:

  • 25 dag mąka pszenna, 
  • 2 jaja, 
  • 20 dag mak, 
  • 10 dag masło, 
  • 10 dag cukier puder, 
  • cynamon, otarta skórka z cytryny, sól, 

Przygotowanie:

  1. Najpierw z mąki, jajek i szczypty soli sporządzić ciasto makaronowe z dodatkiem niewielkiej ilości wody (w razie potrzeby), po czym rozwałkować je i pokroić w pasemka przypominające makaron-krajankę. 
  2. Następnie ugotować nasz makaron w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić i ostudzić przelewając wodą. 
  3. Podawać go na ciepło ze zmielonym makiem, oraz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i startą skórką cytrynową. 
  4. Na koniec po wierzchu polać potrawę stopionym masłem. 

⓸ Makarony z bułką tartą.

Składniki:

  • 6 białka z jaj, 
  • 20 dag bułka tarta, 
  • 2 dag wiórki kokosowe, 
  • 2 dag migdały, 
  • 10 łyżek (pełnych) cukier, 
  • szczypta – sól – cynamon,
  • 2 – 3 krople migdałowego aromatu, 

Przygotowanie:

  1. Makarony te przygotować podobnie do przepisu na makarony z płatków owsianych, dodając na samym końcu potarte na tarle migdały, wiórki kokosowe i przyprawy. 

⓹ Makarony śląskie z kokosu.

Składniki:

  • 4 białka z jaj, 
  • 25 dag cukier puder, 
  • 25 dag wiórki kokosowe, 
  • cynamon, olejek migdałowy, 

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać przesiany cukier puer, po czym ubijać dalej, aż do chwili rozpuszczenia cukru. 
  2. Do przygotowanej piany dodajemy wiórki kokosowe, dwie szczypty cynamonu i parę kropli olejku migdałowego. 
  3. Delikatnie, acz dokładnie mieszamy. 
  4. Na wysmarowaną tłuszczem blachę kłaść za pomocą łyżeczki niewielkie, okrągłe porcje masy, piec w średnio nagrzanym piekarniku, po czym suszyć przez około 1 godzinę. 

⓺ Makarony śląskie z płatków owsianych.

Składniki:

  • 25 dag płatki owsiane, 
  • 10 łyżek cukier, 
  • 6 białko jaj, 
  • cynamon, migdałowy aromat, 

Przygotowanie:

  1. Białka jak ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
  2. Do sztywnej piany dodać płatki owsiane, szczyptę soli, szczyptę cynamonu i parę kropli aromatu migdałowego. 
  3. Później całość dokładnie wymieszać. 
  4. Na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżką niewielkie kupeczki masy i piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x