Weekendowe śniadanie dietetyczne

Weekendowe śniadanie dietetyczne.

W dniu wolnym fajnie jest bez pośpiechu zafundować sobie śniadanie, na którego przygotowanie można poświęcić nieco więcej czasu.

Chleb żytni na zakwasie, do którego przyrządzisz coś na prawdę smakowitego. Jajecznica, na przykład pasuje niemal do wszystkiego. 


Weekendowe śniadanie dietetyczne – jajecznica. 

Porcja dla 1 osoby.  

  • wartość energetyczna: 123 kcal, 
  • wartość odżywcza:
    • 25% białka,
    • 70% tłuszczu, 
    • 5% węglowodanów,

Składniki:

  • 1 jajko, 
  • 1­ łyżka mleka, 
  • 1 łyżeczka masła, lub margaryny do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Roztrzep widelcem jajko z mlekiem i solą. 
  2. Na teflonowej patelni, na niewielkim ogniu rozgrzej masło lub margarynę. 
  3. Wlej na patelnię roztrzepane jajko i mieszaj najlepiej drewnianą łyżką, aż się jajecznica zetnie. 
  4. Zjedz od razu, dopóki gorąca, z chlebem i dodatkami. 

Jajecznica z makrelą. 

Jajecznica doskonale smakuje z dodatkiem wędzonej makreli lub wędzonego śledzia. Jako dodatek użyj sałatkę z pomidorów. 

Porcja dla 2 osób. 

Wartość energetyczna 1 porcji jajecznicy wraz z 2 kromkami chleba- 384 kcal,

  • Wartość odżywcza:
    • 16% białka, 
    • 47% tłuszczu, 
    • 37% węglowodanów,

Składniki:

  • ¼ średniej czerwonej cebuli, 
  • 1 łyżeczka octu, 
  • 2 średniej wielkości pomidory (5 małych), 
  • 1 mała marchewka, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • sól, pieprz
  • 60 g wędzonej makreli lub wędzonego śledzia, 
  • jajecznica

Przygotowanie:

  1. Wpierw posiekaj drobno cebulę i włóż ją do miski. 
  2. Następnie skrop ją octem, aby przygotować podstawę marynaty. 
  3. Posól, najlepiej solą gruboziarnistą, a potem odstaw na chwilę. 
  4. Pomidory pokrój na kawałki, marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. 
  5. Następnie dodaj oliwę do marynaty, energicznie mieszaj trzepaczką podczas jej dodawania. 
  6. Dodaj cebulę wciąż mieszając, tak aby dressing zgęstniał. 
  7. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą, dodaj pomidory i startą marchewkę. Wymieszaj. 
  8. Oczyść rybę z ości i połóż ją na talerzach.
  9. Na koniec zrób jajecznicę
  10. Podawaj z dobrym, gruboziarnistym chlebem na zakwasie. 

Jajecznica z krewetkami, awokado i szczypiorkiem. 

Dla 2 osób. 

Wartość energetyczna 1 porcji wraz z jajecznicą i 2 kromkami chleba – 384 kcal. 

  • Wartość odżywcza: 
    • 29% białka, 
    • 37% tłuszczu, 
    • 34% węglowodanów,

 

Składniki:

  • 20 dag obranych krewetek, 
  • 1 awokado, 
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • jajecznica
  • liście różnych sałat, 
  • gruboziarnisty chleb

Przygotowanie:

  1. Najpierw opłucz i wymieszaj liście różnych sałat – zielonej sałaty, rukoli, sałaty strzępiatej, szpinaku, czy też innych które lubisz. 
  2. Wybieraj takie, które mają mocny, wyrazisty smak. 
  3. Następnie rozkrój awokado, usuń pestkę, wydrąż łyżką miąższ, pokrój na kawałki. 
  4. Wymieszaj w misce z sałatą. 
  5. Posiekaj szczypiorek i posyp swoją potrawę. 
  6. Posól do smaku, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i na koniec pokrop sokiem z ćwiartki cytryny. 
  7. Podawaj z jajecznicą, krewetkami, gruboziarnistym, domowym chlebem.
  8. Weekendowe śniadanie dietetyczne – czy można sobie przygotować smaczniejsze?

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x