Sos owocowy do mięsa
Sos owocowy do mięsa
Składniki:
- 20 dag porzeczek (agrestu),
- szklanka sosu z pieczeni połączonego z wodą lub rosołem,
- 25 dag śmietany,
- 1 dag mąki,
- 1 dag masła,
- sól, cukier do smaku,
Przygotowanie:
- Oczyszczone owoce umyć, wpierw zalać wrzącym sosem z pieczeni z wodą lub rosołem, zagotować.
- Śmietanę rozmieszać z mąką, sos zagęścić, następnie doprawić do smaku solą i cukrem.
- Przed podaniem do sosu na koniec dodać masło.
- Sos jest odpowiedni np do sztuki mięsa, kurcząt lub potrawki cielęcej.
- Zimą można stosować również owoce mrożone lub żurawiny, które po rozgotowaniu trzeba przetrzeć przez sito.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]