PRZEPISYSosy

Sos polski szary

Sos polski szary


Składniki:

  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 2 dag cukru na karmel,
  • 1 ½ szklanki rosołu z mięsa (ryb),
  • cytryna,
  • 5 dag rodzynek,
  • 3 dag migdałów,
  • sól i cukier do smaku,

Przygotowanie:

  1. Rodzynki umyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paseczki.
  2. Mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, rozprowadzić rosołem.
  3. Z cukru i wody (2 łyżki) przygotować karmel, zabarwić nim sos.
  4. Dodawać rodzynki, migdały i kawałek skórki cytrynowej, doprawić solą i cukrem, zagotować.
  5. Na końcu wcisnąć sok z cytryny.
  6. Ryby podawane z sosem polskim szarym to tradycyjne danie wigilijne.
  7. Sos polski szary podaje się poza tym do gotowanego świeżego lub peklowanego ozorka oraz do potrawki cielęcej.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x