Sos polski szary
Sos polski szary
Składniki:
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 2 dag cukru na karmel,
- 1 ½ szklanki rosołu z mięsa (ryb),
- cytryna,
- 5 dag rodzynek,
- 3 dag migdałów,
- sól i cukier do smaku,
Przygotowanie:
- Rodzynki umyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paseczki.
- Mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, rozprowadzić rosołem.
- Z cukru i wody (2 łyżki) przygotować karmel, zabarwić nim sos.
- Dodawać rodzynki, migdały i kawałek skórki cytrynowej, doprawić solą i cukrem, zagotować.
- Na końcu wcisnąć sok z cytryny.
- Ryby podawane z sosem polskim szarym to tradycyjne danie wigilijne.
- Sos polski szary podaje się poza tym do gotowanego świeżego lub peklowanego ozorka oraz do potrawki cielęcej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]