PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku


Składniki:

farsz

  • 1,80 kg karpia,
  • 30 dag cebuli,
  • 2 jaja,
  • 15 dag macy,
  • 7 dag migdałów,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,

wywar

  • 20 dag cebuli,
  • 4 dag żelatyny,
  • 5 dag migdałów,
  • 5 dag rodzynków,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,

Przygotowanie:

  1. Karpia zabić, oczyścić z łusek, odciąć głowę, ostrożnie usunąć wnętrzności nie rozcinając brzucha (najlepiej łyżką), bardzo starannie umyć i opłukać.
  2. Pokroić na porcje, uważając, aby nie uszkodzić skóry, oddzielić mięso od skóry, dokładnie odfiletować mięso od kręgosłupa, obrać z ości.
  3. Z głów usunąć oczy, wyciąć skrzela, opłukać.
  4. Głowy i kręgosłup zalać wodą i ugotować wywar.
  5. Mięso z ryby, namoczoną w wodzie i odciśniętą w macę, obraną cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, ubitą pianę, oraz sparzone, obrane ze skórki i drobno posiekane migdały.
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszać.
  7. Skórę karpia napełnić masą rybną, zalać przecedzonym ciepłym wywarem.
  8. Stopniowo podgrzewać i gotować na słabym ogniu około 10 minut.
  9. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rodzynki i posiekane migdały.
  10. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  11. Karp po żydowsku powinien być gotowany jeszcze około 15 minut.
  12. Pod koniec gotowania dodać namoczoną w wodzie żelatynę.
  13. Zdjąć z ognia.
  14. Porcje ryby umieścić na półmisku, zalać wywarem i pozostawić do zastygnięcia.

Podawać z chałką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x