Dania główneMięso - potrawyObiadPrzystawki

Cynadry wołowe duszone

Cynadry wołowe duszone.

Podroby mięsne należy smażyć zawsze tuż przed podaniem na stół. Danie mięsne z podrobów podane nie natychmiast po usmażeniu, czy uduszeniu i na zimnych talerzach zawsze traci na jakości i smaku.
Odgrzewać potrawy mięsne, jeśli jest taka konieczność najlepiej jest na parze. To znaczy w naczyniu wstawionym w znacznie większe naczynie napełnione wodą. Po postawieniu na ogniu nakryć go pokrywką.


Składniki:

  • 60 dag cynaderek,
  • 10 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 – 3 dag mąki,
  • 2 – 3 łyżki karmelu,
  • pieprz, sól,
  • 1 kieliszek wina,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Cynadry opłukać, obrać z łoju, nadkrajać, wpierw wymoczyć 1 godzinę, obgotować w wodzie.
  2. Obgotowane cynadry przekroić wzdłuż, następnie pokroić w cienkie plastry, zalać wodą, aby je przykryła inie soląc ich – zagotować, po czym zdjąć szumowiny z powierzchni wywaru.
  3. Cebulę pokroić w talarki, dodać do cynaderek wraz z tłuszczem ze smażenia i później
    dusić pod przykryciem do miękkości (około 1½ godziny)
    0
    Jeśli użyjesz szybkowara, można skrócić czas duszenia do ok. 45 minut. Czy to wpływa na smak potrawy? x
    .
  4. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, dodać pieprz i doprawić sos do średniej gęstości, dodając więcej mąki lub wody.
  5. Gdy cynadry są miękkie, zabarwić sos karmelem (Ozór w szarym sosie), wreszcie wlać do niego kieliszek wina i lekko osolić.
  6. Cynadry wołowe duszone podawać w tym samym rondlu, albo na okrągłym półmisku, posypane zieloną pietruszką, z kaszą perłową lub gryczaną.

Potrawy z wołowiny duszone można szybko przyrządzać w szybkowarze.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x