Kasza jęczmienna sypka
Kasza jęczmienna sypka (krupki perłowe)
Składniki:
- 30 dag kaszy jęczmiennej,
- 3 – 4 dag tłuszczu,
- 2 × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
- sól,
Przygotowanie:
- Kaszę dokładnie opłukać, odcedzić.
- Zagotować wodę, osolić, dodać tłuszcz, wsypać kaszę, zamieszać i powoli gotować.
- Gdy woda wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do średnio gorącego piekarnika.
- Najlepiej gotuje się w parze.
- Jeśli nie mamy parowara, wówczas przykryty garnek z kaszą wstawić do drugiego garnka (odpowiedniej wielkości) z wrzącą wodą, który również przykryć.
- Wyparowaną w czasie gotowania wodę uzupełnić.
- Przyrządzona w ten sposób kasza jest sypka, nie przypala się i nie wysusza.
- Gdy kasza jęczmienna sypka stanie się miękka, wyjąć, wyłożyć na półmisek.
- Podawać z sosem koperkowym, grzybowym, pieczarkowym lub do mięs duszonych z sosem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]