DietyPRZEPISY

Kasza jęczmienna sypka

Kasza jęczmienna sypka (krupki perłowe)


Składniki:

  • 30 dag kaszy jęczmiennej,
  • 3 – 4 dag tłuszczu,
  • 2 × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy,
  • sól,

kasza gryczana lub krakowska zapiekana z serem twarogiem

Przygotowanie:

  1. Kaszę dokładnie opłukać, odcedzić.
  2. Zagotować wodę, osolić, dodać tłuszcz, wsypać kaszę, zamieszać i powoli gotować.
  3. Gdy woda wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do średnio gorącego piekarnika.
  4. Najlepiej gotuje się w parze.
  5. Jeśli nie mamy parowara, wówczas przykryty garnek z kaszą wstawić do drugiego garnka (odpowiedniej wielkości) z wrzącą wodą, który również przykryć.
  6. Wyparowaną w czasie gotowania wodę uzupełnić.
  7. Przyrządzona w ten sposób kasza jest sypka, nie przypala się i nie wysusza.
  8. Gdy kasza jęczmienna sypka stanie się miękka, wyjąć, wyłożyć na półmisek.
  9.  Podawać z sosem koperkowym, grzybowym, pieczarkowym lub do mięs duszonych z sosem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x