Ozór w szarym sosie wołowy
Ozór w szarym sosie (wołowy).
Składniki:
- 1 ozór wołowy,
- 25 dag włoszczyzny,
- 1 liść bobkowy,
- 3 – 4 ziarna pieprzu i angielskiego ziela,
szary sos:
- 2 dag migdałów,
- cukier (2 – 3 łyżki karmelu),
- cytryna,
- kwasek cytrynowy lub ocet,
- 4 dag masła,
- 3 dag mąki,
- 2 ½ dag rodzynków,
- 1 kieliszek czerwonego wina,
Przygotowanie:
- Ozór wyszorować szczoteczką, dokładnie opłukać w wodzie, najpierw wyciąć gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości około 4 godzin.
- Gdy ozór jest na dogotowaniu, wyjąć, następnie włożyć do zimnej wody i nieco ostudzić.
- Zdjąć skórę, ponownie włożyć do wywaru, później dodać oczyszczone, opłukane warzywa, przyprawy, sól i dogotować.
- Przyrządzić sos: łyżeczkę cukru zrumienić na karmel na patelni, wlać 3 – 4 łyżki wody, zagotować, wreszcie otrzymany karmel zlać z patelni do kubka.
- Masło stopić, dodać zrumienioną mąkę, zmieszać, rozprowadzić ¼ l zimnego wywaru z gotowania ozora.
- Rozrzedzić wywarem do odpowiedniej gęstości, dodać 2 – 3 łyżki karmelu i, jeśli potrzeba, cukier, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem, włożyć obrane, posiekane migdały i opłukane rodzynki, osolić.
- Przed wydaniem natomiast wlać do sosu wino.
- Smak sosu powinien bowiem być słodkawo-kwaskowy.
- Ugotowany ozór pokroić też nieco skośnie w poprzek długości na cienkie, szerokie plastry, które w kolejności krajania ułożyć na okrągłym półmisku.
- Zalać sosem.
- Podawać z ziemniakami.
- Zamiast w szarym sosie można podać ozór z ziemniakami z wody, z chrzanem i sosem musztardowym, korniszonowym itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]