Ozór wołowy peklowany gotowany

Ozór wołowy – peklowany i gotowany

Ozór wpierw pokroić nieco skośnie w poprzek długości na cienkie, szerokie plastry. Podaje się też na zimno z ostrymi sosami: sos tatarski.


Delikatny, smaczny. Przyprawiony faktycznie doskonale poprzez moczenie w zalewie. Naprawdę doskonałe danie, choć nieco pracochłonne.

 

Składniki:

  • 1 ozór,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,

zalewa:

  • 4 dag soli,
  • 0,2 dag saletry,
  • 0,­2 dag cukru (½ łyżeczki),
  • 0,2 dag kolendry,
  • 1 goździk,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 liść bobkowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ l wody,

Przygotowanie:

  1. Wpierw ozór wyszorować szczoteczką, dokładnie opłukać w wodzie, wyciąć gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady.
  2. Potem przyprawy zmiażdżyć, wymieszać z solą, saletrą i cukrem (w lecie nie dodawać cukru).
  3. Połowę mieszaniny wetrzeć silnie w ozór, następnie ułożyć go w kamiennym garnku.
  4. Pozostawić później w temperaturze pokojowej na dwa dni.
  5. Przykryć drewnianym krążkiem, obciążyć umytym kamieniem.
  6. Wodę zagotować, ostudzić, zmieszać z resztą przypraw i solą.
  7. Po dwóch dniach zalać więc tym roztworem ozór i wynieść do zaciemnionego, chłodnego pomieszczenia (4 – 8°C).
  8. Ozór peklować przez 10 dni, odwracając go co dwa dni, następnie wyjąć z zalewy, opłukać w dużej ilości wody, włożyć do wrzącej wody i ugotować do miękkości (około 3 – 4 godzin).
  9. Na dogotowaniu wyjąć go, włożyć na chwilę do zimnej wody i zdjąć skórę.
  10. Ozór włożyć ponownie do wywaru, dodać włoszczyznę i dogotować.
  11. Ugotowany ozór pokroić nieco skośnie w poprzek długości na cienkie, szerokie plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, skropić kilkoma łyżkami wywaru, posypać siekaną, zieloną pietruszką.
  12. Podawać z ziemniakami z wody i purée z grochu, oddzielnie podać chrzan z octem.

Ozór wołowy podaje się również na zimno z chrzanem lub z ostrymi sosami jak na przykład sos tatarski. Wówczas ostudzić go w wywarze, w którym się gotował.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x