Sos pomidorowy francuski
Sos pomidorowy francuski pozwoli przez pozostałą część roku cieszyć się «pomidorowym smakiem lata».
Składniki:
- 5 kg pomidorów,
- ½ kg cebuli,
- 2 główki czosnku,
- 3—4 listki laurowe,
- 2—3 dag estragonu,
- pieprz mielony,
- sól, cukier,
- oliwa lub olej.
Przygotowanie:
- Pokroić umyte pomidory.
- Cebulę oczyścić i posiekać.
- Czosnek oczyścić rozgnieść i drobno posiekać.
- Warzywa z przyprawami rozgotować pod przykryciem,
przetrzeć i nadal podgrzewać przez 2 godziny, mieszając aż sos osiągnie odpowiednią gęstość. - Gorący sos przełożyć do słoiczków, przestudzony dopełniając cienką warstwą oliwy lub oleju.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]