PRZEPISYPrzetwory domowe

Sos pomidorowy francuski

Sos pomidorowy francuski pozwoli przez pozostałą część roku cieszyć się «pomidorowym smakiem lata».
Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • ½ kg cebuli,
  • 2 główki czosnku,
  • 3—4 listki laurowe,
  • 2—3  dag estragonu,
  • pieprz mielony,
  • sól, cukier,
  • oliwa lub olej.

Przygotowanie:

  1. Pokroić umyte pomidory.
  2. Cebulę oczyścić i posiekać.
  3. Czosnek oczyścić rozgnieść i drobno posiekać.
  4. Warzywa z przyprawami rozgotować pod przykryciem,
    przetrzeć i nadal podgrzewać przez 2 godziny, mieszając aż sos osiągnie odpowiednią gęstość.
  5. Gorący sos przełożyć do słoiczków, przestudzony dopełniając cienką warstwą oliwy lub oleju.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x