Sucharki
Sucharki
ciasto:
- 1 kg mąki pszennej luksusowej,
- 4 dag drożdży,
- 7 dag cukru,
- ½ l mleka,
- 2 – 3 jaja,
- sól,
- 7 dag tłuszczu,
- 2 dag tłuszczu do formy,
- ½ jaja do posmarowania ciasta,
lukier luksusowy z białek:
- 2 białka,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- 15 dag cukru–pudru,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Ciasto przyrządzić zgodnie z przepisem na „Struclę” i upiec dwie bułki w długich, wąskich foremkach.
- Następnego dnia pokroić je w kromeczki grubości 1 cm i obsuszyć je w letnim piekarniku.
- Wyjąć, posmarować lukrem z jednej strony (Lukier z białek do sucharków).
- Ułożyć na szerokiej, prostokątnej blasze i ponownie wstawić do letniego piekarnika.
- Gdy lukier przeschnie i zrumieni się na jasnokremowy kolor, sucharki wyjąć i zimne przechowywać w zamkniętej, blaszanej puszce.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]