Surówka z czerwonej kapusty z orzechami i winem
Surówka z Czerwonej Kapusty z Orzechami i Winem
Składniki:
-
½ kg czerwonej kapusty,
-
2 kwaśne jabłka,
-
1 cebula,
-
2 łyżki rodzynek,
-
2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
-
⅓ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
-
3 łyżki oleju słonecznikowego,
-
cukier, sól
Przygotowanie:
- Zdjąć z kapusty wierzchnie, zniszczone liście, wyciąć głąb, główkę opłukać,
podzielić na niewielkie części. - Drobno poszatkować, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pokroić cebulę w piórka, obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Orzechy dość grubo posiekać, rodzynki sparzyć i osączyć.
- Wszystkie składniki wymieszać z winem,
doprawić cukrem i solą do smaku, odstawić na 10 minut. - Na koniec wymieszać z olejem, włożyć do salaterki.
- Surówka z czerwonej kapusty może być podawana do ciemnego drobiu,
oraz dań z wołowiny i z baraniny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]