Dania głównePRZEPISY

Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie

Wątróbka cielęca składniki dania

Wątróbka jest smaczna, bardzo istotny jest czas jej przygotowania, aby nie była zbyt twarda.

  • ½ kg – wątróbka cielęca,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki oleju lub margaryny,
  • 15 dkg wędzonej wieprzowej szynki,
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  •  ⅔ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina

Do Posypania

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
wątróbka
Wątróbka cielęca.
  1. Wątróbkę umyć, osuszyć oczyścić z błon i grubszych żył,
    pokroić w paski, oprószyć mąką i szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Szynkę pokroić jak wątróbkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w krążki.
  4. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
  5. Szynkę, cebulę i paprykę wymieszać:
    1. z wątróbką,
    2. dodać roztarty ząbek czosnku,
    3. liść laurowy
    4. i zioła oraz pieprz do smaku,
  6. Dusić 5 minut.
  7. Przed podaniem posolić.
  8. Podawać posypaną natką pietruszki, z ziemniakami lub kluskami kładzionymi.

Wartość energetyczna: 1432 kcal

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x