Mięso - potrawyObiadZupy

Zupa z wątroby

Zupa z wątroby,

pożywna, ugotowana na bazie wywaru warzywnego, podprawiona zasmażką, przyprawiona do smaku jest szybkim i prostym daniem, do zrobienia przez każdego, kto zechce sprawdzić swoje kulinarne.


Składniki:

  • 3 dag mąki,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • 30 dag wątroby cielęcej (także wieprzowej),
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 1 ¾ l wody,
  • 5 dag tłuszczu,

Przygotowanie:

  1. Z włoszczyzny ugotować wywar, cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, dodatkowo zasmażyć na tłuszczu (2 dag).
  2. Włożyć wątrobę obraną z błony, opłukaną i pokrojoną.
  3. Dolać też 2 – 3 łyżki wody, potem dusić pod przykryciem 10 minut.
  4. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, połączyć z przecedzonym wywarem.
  5. Podprawić też jasnozłotą zasmażką.
  6. Zagotować, dodać sól, pieprz i wreszcie siekany koperek.
  7. Zupa z wątroby może być podawana z grzankami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x