Zupa z wątroby
Zupa z wątroby,
pożywna, ugotowana na bazie wywaru warzywnego, podprawiona zasmażką, przyprawiona do smaku jest szybkim i prostym daniem, do zrobienia przez każdego, kto zechce sprawdzić swoje kulinarne.
Składniki:
- 3 dag mąki,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- 30 dag wątroby cielęcej (także wieprzowej),
- ¼ kg włoszczyzny,
- 1 ¾ l wody,
- 5 dag tłuszczu,
Przygotowanie:
- Z włoszczyzny ugotować wywar, cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, dodatkowo zasmażyć na tłuszczu (2 dag).
- Włożyć wątrobę obraną z błony, opłukaną i pokrojoną.
- Dolać też 2 – 3 łyżki wody, potem dusić pod przykryciem 10 minut.
- Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, połączyć z przecedzonym wywarem.
- Podprawić też jasnozłotą zasmażką.
- Zagotować, dodać sól, pieprz i wreszcie siekany koperek.
- Zupa z wątroby może być podawana z grzankami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]