PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa wielkanocna.

Pyszna, wspaniała, «Wielkanocna babka drożdżowa» jest ozdobą naszego świątecznego stołu. To obok pisanek, symbol tych świąt. Powinna znaleźć się na każdym stole.


Składniki:

rozczyn:

  • 2 dag drożdży,
  • ½ dag cukru,
  • mleko,

ciasto:

  • 10 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 10 dag cukru,
  • skórka cytrynowa,
  • 40 dag mąki,
  • ½ szklanki mleka,
  • sól,
  • 3 dag rodzynek,
  • 1 dag masła do smarowania formy,
  • 2 dag cukru – pudru z wanilią do posypania,

Babka drożdżowa – przygotowanie:

  1. Zarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Przygotować kamienną formę na babkę.
  3. Utrzeć w misce surowe masło, dodać po jednym żółtku, ucierając, jajko i cukier do żółtek wsypać mąkę, włożyć wyrośnięty rozczyn, dodać letnie mleko, i sól i wybijać łyżką, gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami.
  4. Wyłożyć do formy, wciskając rodzynki do środka ciasta, pozostawić go do wyrośnięcia.
  5. Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, ¾ godziny, wyłożyć póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy.
Babka drożdżowa w wodzie
Babka drożdżowa.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x