Babka drożdżowa
Babka drożdżowa wielkanocna.
Pyszna, wspaniała, «Wielkanocna babka drożdżowa» jest ozdobą naszego świątecznego stołu. To obok pisanek, symbol tych świąt. Powinna znaleźć się na każdym stole.
Składniki:
rozczyn:
- 2 dag drożdży,
- ½ dag cukru,
- mleko,
ciasto:
- 10 dag masła,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 10 dag cukru,
- skórka cytrynowa,
- 40 dag mąki,
- ½ szklanki mleka,
- sól,
- 3 dag rodzynek,
- 1 dag masła do smarowania formy,
- 2 dag cukru – pudru z wanilią do posypania,
Babka drożdżowa – przygotowanie:
- Zarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
- Przygotować kamienną formę na babkę.
- Utrzeć w misce surowe masło, dodać po jednym żółtku, ucierając, jajko i cukier do żółtek wsypać mąkę, włożyć wyrośnięty rozczyn, dodać letnie mleko, i sól i wybijać łyżką, gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami.
- Wyłożyć do formy, wciskając rodzynki do środka ciasta, pozostawić go do wyrośnięcia.
- Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, ¾ godziny, wyłożyć póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]