Baranina duszona w kapuście
Baranina duszona w kapuście
Składniki:
- 40 dag baraniny z kością (łopatka, górka),
- 1 główka kapusty cukrowej (ok. 1½ kg),
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 1 łyżeczka siekanego koperku,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, a jeżeli jest bardzo tłuste, zdjąć nadmiar tłuszczu.
- Dużą główkę świeżej kapusty opłukać.
- Głąb wyciąć u nasady.
- Liście ostrożnie oddzielić (kupując kapustę wybrać główki luźno związane).
- Zagotować wodę, wrzucić liście, obgotować przez 5 – 10 minut.
- Wyjąć liście łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić.
- W każdym liściu pobić tłuczkiem gruby nerw liściowy, nie przecinając liścia.
- W ten sposób przygotować 8 dużych lub 16 mniejszych liści.
- Do pozostałego wywaru włożyć mięso, ugotować je na półmiękko, następnie odcedzić i schłodzić.
- Mięso oddzielić od kości, pokroić na 8 podłużnych, prostokątnych kawałków.
- Każdy kawałek osolić, oprószyć pieprzem, po czym ciasno zawinąć w 1 duży lub 2 mniejsze liście.
- Koniec liścia zagiąć pod spód.
- Baranina duszona w kapuście powinna być ułożona w płaskim rondlu w jednej warstwie, zalać wywarem z gotowania baraniny i dusić powoli do miękkości.
- W czasie duszenia nie obracać, tylko wyparowany sos uzupełniać wywarem.
- Pod koniec duszenia podprawić jasnozłotą zasmażką sporządzoną z 3 dag mąki i 3 dag tłuszczu, osolić, dodać pieprz, zagotować posypać siekany koperkiem.
- Podawać w tym samym rondlu lub na okrągłym półmisku.
- Osobno podać ziemniaki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]