Baranina z wody
Baranina z wody
Coraz więcej przepisów proponuje użycie mięsa baraniego. Baranina z wody, to proste danie, pozwalające użyć mięso inne, niż udziec barani.
Składniki:
- 1¼ kg mięsa z kością (nie tłuste, od udźca),
- ¼ kg włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie, liść bobkowy,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z nadmiaru tłuszczu, natrzeć solą, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości na niezbyt silnym ogniu.
- Włoszczyznę oczyścić, opłukać i kiedy mięso jest na dogotowaniu, dołożyć do naczynia, posolić, dodać pogniecione przyprawy, razem dogotować.
- Podawać z ziemniakami, jarzynami z rosołu, zieloną fasolką z wody, duszonymi pomidorami.
- Na pozostałym wywarze najlepiej przyrządzić zupę ziemniaczaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]