Barszcz śląski
Barszcz śląski
Składniki:
- 4 średnie buraki,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- ½ szklanki śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz, cukier,
- majeranek, sok z cytryny – do smaku,
- 2 l wody,
Przygotowanie:
- Buraki oczyścić, umyć, najpierw zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać wrzącą wodą, zakwasić, pogotować przez chwilę i pozostawić do naciągnięcia smaku i koloru.
- Jabłka umyć, obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, następnie zetrzeć na tarce.
- Barszcz śląski przecedzić, połączyć z jabłkami, później wymieszaną z mąką śmietaną i przyprawami, pogotować chwilę i doprawić do smaku.
- Podawać np z ziemniakami z wody.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]