ObiadZupy

Barszcz śląski

Barszcz śląski


Składniki:

  • 4 średnie buraki,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • majeranek, sok z cytryny – do smaku,
  • 2 l wody,
Barszcz czerwony.
Barszcz czerwony.

Przygotowanie:

  1. Buraki oczyścić, umyć, najpierw zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać wrzącą wodą, zakwasić, pogotować przez chwilę i pozostawić do naciągnięcia smaku i koloru.
  2. Jabłka umyć, obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, następnie zetrzeć na tarce.
  3. Barszcz śląski przecedzić, połączyć z jabłkami, później wymieszaną z mąką śmietaną i przyprawami, pogotować chwilę i doprawić do smaku.
  4. Podawać np z ziemniakami z wody.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x