Barszcz z botwinką
Barszcz z botwinką,
czyli Raki i BuRaki
Składniki:
- 15 dag włoszczyzny,
- ½ kg mięsa (cielęcina) z kością,
- 6 raków,
- 3 dag cebuli,
- ¼ kg młodych buraków z natką (botwina),
- ¼ l śmietany,
- 3 dag mąki,
- ¼ l kwasu ogórkowego,
- liść bobkowy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, cukier,
- 1 łyżka posiekanego zielonego koperku,
- 1 ogórek kiszony lub świeży,
- 5 łyżek ugotowanej, pokrojonej cielęciny,
- ⅛ l śmietanki kremowej,
- 3 jaja na twardo,
Przygotowanie:
- Warzywa i kości opłukać, oczyścić, dodać przyprawy (czosnek, liść bobkowy), ugotować wywar.
- Raki należy oczyścić szczoteczką bardzo starannie pod bieżącą wodą, ugotować na wywarze.
- Wyjąć mięso z raków, włożyć do wazy, (zamiast raków można włożyć ugotowaną, pokrojoną cielęcinę).
- Młodą botwinkę opłukać, pokroić w grube paski, ugotować w zakwaszonej wodzie, odcedzić, włożyć do wazy.
- Jaja opłukać, ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokrajać na 4 części wzdłuż, włożyć je do wazy.
- Koper opłukać, posiekać, włożyć do wazy.
- Ogórek obrać cienko, pokroić w talarki, włożyć do wazy.
- Wywar z kości i warzyw odcedzić, odtłuścić, podprawić mąką i śmietaną.
- Zupę (barszcz z botwinką) wlać do wazy, dodać soli, zabarwić tartym surowym burakiem, ostudzić.
- Ubić śmietankę kremową.
- Po nalaniu zupy na talerz dodać trochę bitej śmietanki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]