Budyń z jeżyn lub wiśni
Budyń z jeżyn
lub wiśni to doskonały deser. To gotowany budyń z owocami. Potrzebna tu będzie specjalna forma do gotowania budyniów. Taki deser można podać również na śniadanie, czy na kolację.
Składniki:
Przygotowanie:
- Przygotować formę budyniową.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Wiśnie opłukać, wyjąć pestki, lekko odcisnąć sok.
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po trochu namoczoną bułkę, wymieszaną z pianą, tartą bułką i wiśniami lub jeżynami.
- Włożyć do formy, gotować w parze przez 45 minut (Budynie z warzyw).
- Ugotowany budyń z jeżyn wyjąć, wyłożyć na okrągły półmisek, podać z gotowanym sokiem wiśniowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
