Cassoulet z kaczki lub gęsi
Cassoulet z kaczki lub gęsi – Co to jest?
– To potrawa z kaczki lub gęsi, podawana w naczyniu, w którym ją gotowano. To zapiekanka białej fasoli, mięsa, jarzyn z dodatkiem czosnku, tymianku, pieprzu.
Dodaje się nieco pokruszonego chleba.
Składniki:
- ½ kaczki lub ¼ gęsi,
- 20 dag mięsa wieprzowego bez kości,
- 10 dag parówek,
- 20 dag fasoli białej,
- 20 dag warzyw (bez kapusty),
- 5 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- 3 dag masła,
- 3 dag tartej bułki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka siekanej zieleniny,
- ¼ szklanki czerwonego wina,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Fasolę zalać na dwanaście godzin ostudzoną, przegotowaną wodą, a następnie w tej samej wodzie ugotować prawie do miękkości.
- Kaczkę lub gęś sprawić i porąbać na dość duże kawałki.
- Cebulę obrać, posiekać, wraz z mięsem i kaczką zrumienić na gorącym tłuszczu.
- Warzywa umyć, obrać, opłukać, drobno posiekać, wymieszać z parówkami pokrojonymi w talarki, dodać do zrumienionego mięsa i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
- Dodać czosnek roztarty z solą, koncentrat pomidorowy, osolić, dodać szczyptę pieprzu i dalej dusić powoli pod przykryciem około 30 minut, dodając pod koniec duszenia ¼ szklanki wina czerwonego.
- W czasie duszenia uzupełniać odparowaną wodę.
- Potrawę przełożyć do rondla do zapiekania, wymieszać z gotowaną fasolą, posypać połową ilości tartej bułki, skropić połową ilości stopionego masła i wstawić do gorącego piekarnika.
- Gdy na powierzchni utworzy się zrumieniona warstwa, pokruszyć ją widelcem, wymieszać zawartość rondla, a następnie wyrównać powierzchnię, posypać ją resztą tartej bułki, skropić resztą stopionego masła i jeszcze raz zapiec.
- Cassoulet z kaczki przed wydaniem posypać siekaną zieleniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]