Chremzel oładki z macy

Chremzel oładki z macy.

Tradycyjna potrawa w kuchni Żydów polskich, szczególnie w Galicji, przyrządzana przez nich na święto Chanuka. Przyrządzana z macy i podawana jako słodki dodatek do innych potraw. Dwa przepisy, różniące się nieco, wzięte z “Kuchni Żydów polskich”. 


Składniki:

  • 10 dag macy (rozdrobnionej),
  • 200 ml wina,
  • 5 dag migdałów,
  • 500 ml oleju,
  • 5 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • sól do smaku,

Przygotowanie:

  1. Zalać macę winem podgrzanym do wrzenia, dodać drobno rozdrobnione migdały, cukier, żółtka i pianę z białek, lekko zamieszać.
  2. Smażyć małe placuszki w dużej ilości oleju z obu stron, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.

Oładki z macy – przepis II



Składniki:

  • 10 dag macy,
  • 0,5 l oleju,
  • 8 jajek,
  • sól, pieprz do smaku,

Przygotowanie:

  1. Macę pokruszyć i zalać wodą, po kilku minutach odcisnąć, dodać żółtka, sztywno ubitą pianę z białek, sól i pieprz, wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki.
  3. Chremzel oładki z macy – podawać jako dodatek do potraw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x