Czernina
Czernina
Składniki:
- podróbki z gęsi,
- krew z gęsi,
- 25 dag włoszczyzny,
- 1 ¾ litra wody,
- 10 dag suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki),
- liść laurowy,
- pieprz,
- ocet lub cytryna,
- sól, cukier,
ciasto:
- 1 jajko,
- 10 dag mąki,
Przygotowanie:
- Krew z gęsi zmieszać z 1 łyżką octu, aby nie skrzepła.
- Ugotować wywar z podróbek, warzyw i przypraw.
- Sporządzić łazanki, ugotować.
- Owoce suszone, opłukane, namoczone na kilka godzin wcześniej ugotować w tej samej wodzie.
- Wywar przecedzić, dodać krew – ciągle mieszając zagotować, dodać pokrojoną w paski włoszczyznę.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem.
- Przelać do wazy, dodając ugotowane owoce, łazanki, podróbki pokrojone.
- Połączyć wszystko z zupą. Czernina gotowa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]