ObiadPRZEPISYZupy

Czernina

Czernina


Składniki:

  • podróbki z gęsi,
  • krew z gęsi,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 1 ¾ litra wody,
  • 10 dag suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki),
  • liść laurowy,
  • pieprz,
  • ocet lub cytryna,
  • sól, cukier,

ciasto:

  • 1 jajko,
  • 10 dag mąki,

Przygotowanie:

  1. Krew z gęsi zmieszać z 1 łyżką octu, aby nie skrzepła.
  2. Ugotować wywar z podróbek, warzyw i przypraw.
  3. Sporządzić łazanki, ugotować.
  4. Owoce suszone, opłukane, namoczone na kilka godzin wcześniej ugotować w tej samej wodzie.
  5. Wywar przecedzić, dodać krew – ciągle mieszając zagotować, dodać pokrojoną w paski włoszczyznę.
  6. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem.
  7. Przelać do wazy, dodając ugotowane owoce, łazanki, podróbki pokrojone.
  8. Połączyć wszystko z zupą. Czernina gotowa.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x