Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony
Poznaj przepis na ‹Dżem z czarnej porzeczki› niskosłodzony.
Czarna porzeczka to owoce wyjątkowo nadające się do naszych domowych przetworów. Zawierają dużo witaminy C, nieco potrzebnych nam cukrów prostych, pektyny mające właściwości żelujące i barwnik, dający przetworom charakterystyczny kolor. Ich smak i aromat również wzbogacają nasze wyroby domowe. Pozwalają zachować sezonowe owoce na długi okres jesienno-zimowy.
Składniki:
- 1 kg oczyszczonej czarnej porzeczki,
- 20 dag cukru,
Przygotowanie:
- Wpierw umyte, przebrane owoce lekko zmiażdżyć, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin.
- Później przełożyć je do rondla i powoli gotować do momentu, gdy próba krzepnięcia na zimnym talerzyku pokaże odpowiednie tężenie.
- Gotowanie można przerwać 2-3 krotnie na kilkanaście minut.
- Następnie gorący dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony, przekładać do gorących słoików, napełniając do krawędzi otworu.
- Zamknąć zakrętką i zawekować. Nie trzeba powtórnie gotować słoików.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]