ObiadPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

 Krokiety to typowe danie garmażerki domowej,

pozwalające spożytkować pozostałości
0
Jak często robisz potrawy z resztek obiadowych? Przechowujesz i wykorzystujesz, czy po prostu wyrzucasz nadmiar składników?x
i resztki po gotowaniu innych dań. Jako nadzienia krokietów użyć można rozdrobnionych, różnych pozostałych mięs, z dodatkiem warzyw, jarzyny i dodatków smakowych, jak np grzyby świeże lub suszone. 


Składniki – Ciasto:

  • 20 dkg mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 2—3 jaja,
  • 2—3 dkg słoniny,
  • sól do smaku.

Nadzienie:

  • 80 dkg kapusty kwaszonej,
  • 4 dkg grzybów suszonych,
  • 10 dkg cebuli,
  • 2 dkg tłuszczu,
  • 2 jaja do panierowania,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Krokiety z kapustą – Przygotowanie:

  1. Jaja umyć, najpierw wybić do miksera, dodać mąkę, wodę i sól, włączyć mikser, na 30—40 sek.
  2. Patelnię rozgrzać, smarować słoniną, następnie wlewać cienką warstwą ciasto, rozprowadzają go równomiernie po całej patelni.
  3. Smażyć, lekko rumieniąc z obu stron.
  4. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry nogami talerzu.
  5. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować.
  6. Kapustę pokrajać, później zalać wywarem z grzybów, ugotować i odparować.
  7. Cebulą obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kapustą i posiekanymi grzybami, doprawić.
  8. Naleśniki rozłożyć tak, aby jeden zachodził na drugi, posmarować brzegi ciastem naleśnikowym, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokrajać na kawałki 8—10 cm.
  9. Następnie panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej.
  10. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, potem zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym ogniu.
  11.  Podawać z różnego rodzaju sosami, surówkami, albo z czerwonym barszczem do popicia.

krokiety-z-kapusta-i-grzybami
Smażenie krokietów z kapustą i z grzybami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x