Fasola po żeglarsku
Fasola po żeglarsku – składniki:
- ¼ kg fasoli;
- 1 łyżka tłuszczu;
- 1 łyżka mąki;
- 20 ml wywaru drobiowego;
- 100 ml białego wytrawnego wina;
- 15 dkg korniszonów;
- 2 dkg kaparów;
- natka pietruszki;
- sól, cukier, estragon;
Fasola po żeglarsku – przygotowanie:
- Fasolę ugotować (sposób 1.) i odcedzić.
- Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć białą zasmażką,
rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować. - Połączyć z fasolą i pozostałymi składnikami, dusić kilka minut, przyprawić.
- Podawać do wołowiny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, gęsi i kaczki
albo z ziemniakami i surówkami lub z pieczywem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]