Galaretka z porzeczek i malin
Galaretka z porzeczek i malin
może być przygotowywana na surowo, zawiera wtedy wiele witaminy C. Owoce te zawierają sporo pektyn, dlatego nie wymaga się dodawania żelatyny zwierzęcej, ani pektyn owocowych.
Galaretka z porzeczek i malin – przygotowanie:
- Owoce opłukać, przebrać, porzeczkom oberwać szypułki i rozmiażdżyć.
- Do miazgi owocowej dodać ½ litra wody i gotować około 5 minut.
- Odcisnąć sok i zmierzyć.
- Odważyć cukier biorąc na 1 litr soku 80 dag cukru.
- Dalej postępować jak w przepisie na galaretkę z jabłek.
Przecier na galaretkę z samych porzeczek zaleca się przygotować na surowo, gdyż gotowanie pozbawia ją prawie całkowicie witaminy C.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]