PRZEPISYPrzetwory domowe

Galaretki owocowe

Galaretki owocowe

tworzymy z owoców żelujących, o dużej zawartości pektyn. Należą do nich wszystkie odmiany porzeczki, niedojrzały agrest, żurawina, jeżyna, pigwa.


? Czas przygotowania: 2 godz ‖ IG: 56 kcal/100 g ‖


Składniki:

różne owoce

  • porzeczki,
  • agrest,
  • żurawina,
  • jeżyna,
  • pigwa.

Przygotowanie:

  1. Galaretki przygotowuje się przede wszystkim z owoców z dużą ilością pektyn, to jest związków które z cukrem i kwasem tworzą żelującą galaretkę.
  2. Na 1 litr soku bierzemy 60 – 80 dkg cukru, który dodaje się do zagęszczonego soku i razem odparowuje, aż do otrzymania galaretki.
  3. Do owoców zawierających dużo pektyn należą wszystkie odmiany porzeczki, niedojrzały agrest, żurawina, jeżyna, pigwa.
  4. Można łączyć te owoce z owocami zawierającymi mało pektyn, a atrakcyjnymi pod względem smakowym (np. maliny, truskawki, poziomki, wiśnie).
  5. Można też robić galaretki owocowe z jednego rodzaju owoców.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x