Galaretki owocowe
Galaretki owocowe
tworzymy z owoców żelujących, o dużej zawartości pektyn. Należą do nich wszystkie odmiany porzeczki, niedojrzały agrest, żurawina, jeżyna, pigwa.
? Czas przygotowania: 2 godz ‖ IG: 56 kcal/100 g ‖
Składniki:
różne owoce
- porzeczki,
- agrest,
- żurawina,
- jeżyna,
- pigwa.
Przygotowanie:
- Galaretki przygotowuje się przede wszystkim z owoców z dużą ilością pektyn, to jest związków które z cukrem i kwasem tworzą żelującą galaretkę.
- Na 1 litr soku bierzemy 60 – 80 dkg cukru, który dodaje się do zagęszczonego soku i razem odparowuje, aż do otrzymania galaretki.
- Do owoców zawierających dużo pektyn należą wszystkie odmiany porzeczki, niedojrzały agrest, żurawina, jeżyna, pigwa.
- Można łączyć te owoce z owocami zawierającymi mało pektyn, a atrakcyjnymi pod względem smakowym (np. maliny, truskawki, poziomki, wiśnie).
- Można też robić galaretki owocowe z jednego rodzaju owoców.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]