Sałatka śledziowa – Gehakter hering
Sałatka śledziowa – Gehakter hering – Kuchnia żydowska
Składniki:
- 3 śledzie korzenne;
- 2 cebule;
- 2 łyżki oliwy (oleju sojowego);
- 1 łyżeczka octu winnego;
Gehakter hering – przygotowanie:
- Wypatroszone śledzie namoczyć w wodzie przez godzinę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą wymieszaną z octem,
pozostawić na godzinę, aby cebula się wymacerowała. - Śledzie obrać ze skóry, wyciągnąć ości wraz z kręgosłupami, pokroić filety na kawałki po 1 cm.
- Wymieszać pokrojone śledzie z cebulą, wstawić salaterkę do lodówki.
- Podawać z pieczywem ciemnym żytnim lub grahamem, osobno podać masło.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]