Gruszki w occie z małą ilością cukru
Gruszki w occie z małą ilością cukru
Składniki:
- 1 kg niezupełnie dojrzałych gruszek,
- ½ l octu 6%,
- 20 dag cukru,
- kilka goździków,
- kawałek cynamonu,
Przygotowanie:
- Gruszki umyć, obrać ze skórki, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne.
- Aby uniknąć ciemnienia owoców, obrane gruszki należy zanurzyć w zakwaszonej wodzie, biorąc na 1 l wody ½ dag kwasku cytrynowego lub 1 łyżkę kwasu mlekowego, albo 2 łyżki octu.
- Zagotować ½ l wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować.
- Do wrzącego płynu włożyć gruszki (uprzednio osączyć je na sicie) i gotować powoli, aż owoce staną się szkliste.
- Owoce pozostawić w płynie do ostygnięcia, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.
- Następnego dnia zlać płyn, zagotować i ostudzić.
- Gruszki ułożyć w w słoju, lub w garnku kamiennym i zalać wystudzonym płynem.
- Naczynie z przetworem zakleić celofanem, lub obwiązać pergaminem.
- Słoik można zakręcić zakrętką i zawekować próżniowo.
- Gruszki w occie z małą ilością cukru przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
- Przygotowywać w sezonie, kiedy gruszki osiągną optymalną dojrzałość.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]