PRZEPISYPrzetwory domowe

Gruszki w occie z małą ilością cukru

Gruszki w occie z małą ilością cukru


Składniki:

  • 1 kg niezupełnie dojrzałych gruszek,
  • ½ l octu 6%,
  • 20 dag cukru,
  • kilka goździków,
  • kawałek cynamonu,

Przygotowanie:

  1. Gruszki umyć, obrać ze skórki, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Aby uniknąć ciemnienia owoców, obrane gruszki należy zanurzyć w zakwaszonej wodzie, biorąc na 1 l wody ½ dag kwasku cytrynowego lub 1 łyżkę kwasu mlekowego, albo 2 łyżki octu.
  3. Zagotować ½ l wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować.
  4. Do wrzącego płynu włożyć gruszki (uprzednio osączyć je na sicie) i gotować powoli, aż owoce staną się szkliste.
  5. Owoce pozostawić w płynie do ostygnięcia, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.
  6. Następnego dnia zlać płyn, zagotować i ostudzić.
  7. Gruszki ułożyć w w słoju, lub w garnku kamiennym i zalać wystudzonym płynem.
  8. Naczynie z przetworem zakleić celofanem, lub obwiązać pergaminem.
  9. Słoik można zakręcić zakrętką i zawekować próżniowo.
  10. Gruszki w occie z małą ilością cukru przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. 
  11. Przygotowywać w sezonie, kiedy gruszki osiągną optymalną dojrzałość.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x