Jaja sadzone na boczku wędzonym
«Jaja sadzone na boczku wędzonym, bekonie»
to doskonałe śniadanie, smaczne i pożywne, a jednocześnie szybko przygotowywane. Nadmiar tłuszczu wytopi się, pozostawiając wypieczony, pyszny bekon lub boczek.
? Czas przygotowania: 15 min. ‖
Składniki:
- 8 jaj,
- sól,
- 10 dag boczku wędzonego,
Przygotowanie:
- Boczek wędzony pokroić w grubsze plastry (8 szt.), osmażyć szybko na rozgrzanej patelni, odsunąć na bok.
- Na tłuszczu, pozostałym ze smażenia boczku, przyrządzić jaja sadzone.
- Podawać na ogrzanym półmisku, kładąc każde jajo na plastrach boczku.
- Można podawać w porcjach po dwa jaja na małych patelniach.
- Jeżeli jaja sadzone przyrządza się w dołkownicy, to do każdego zagłębienia wlać trochę stopionego tłuszczu.
- Jaja sadzone na boczku wędzonym podawać do chleba.
Zamiast boczku można dać bekon, grube plastry szynki lub kiełbasy smażonej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]