PRZEPISYPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Jaja w galarecie

To niebanalny przepis na banalne jaja w galarecie.

foremka_na_galaretke
Foremki na galaretki.

Składniki:

  • 2 jaja ugotowane na twardo,
  • ¼ l rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,
  • 8 dkg cielęciny albo kury gotowanej lub 10 dkg szynki,
  • 5 dkg szyjek rakowych,
  • 4 dkg groszku konserwowego,
  • 5 dkg pomidorów,
  • ½ dkg koncentratu pomidorowego,
  • ½ białka,
  • 1½ dkg żelatyny,
  • sól,
  • sok z cytryny do smaku

Jaja w galarecie – przygotowanie:

Jajko na twardo.
Jajko na twardo.
  1. Wymieszać rosół z koncentratem pomidorowym, przyprawami i białkiem, mieszając zagotować.
  2. Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, dodać do rosołu, rozpuścić, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę.
  3. Na spód foremek jednoporcjowych nalać część galarety i pozostawić do zastygnięcia.
    1. Na zastygłą galaretę położyć plastry pomidora,
    2. połówki jaja, żółtkiem do pomidorów,
    3. posypać pokrajanym w paseczki mięsem, albo pokrojoną w kostkę szynką,
    4. groszkiem i szyjkami rakowymi,
    5. zalać pozostałą galaretą i pozostawić ponownie do zastygnięcia.

Foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć jajka z galaretą, ułożyć na półmisku i udekorować.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x