ObiadRodzaj posiłkuŚniadanie

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami.

Bardzo lubimy na śniadanie zrobić coś pożywnego, smacznego i dającego energię na rozpoczęcie dnia. To może być omlet, na przykład z pieczarkami. Szybka potrawa, spełniająca te wszystkie wymagania.


 

Wprowadzenie.

Bar­dzo smacz­nym da­niem z jaj są rów­nież omle­ty. Omle­ty na­tu­ral­ne (czy­li z sa­mej masy jaj) lub mie­sza­ne z do­dat­ka­mi. Na przy­kład może to być np szyn­ka, kieł­ba­sa, zie­lo­ny gro­szek, pie­czar­ki. Przy­rzą­dza się je w na­stę­pu­ją­cy spo­sób: naj­pierw roz­mie­sza­ną i ubi­tą trze­pacz­ką masę z jaj po oso­le­niu i ewen­tu­al­nym po­łą­cze­niu z roz­drob­nio­ny­mi i pod­sma­żo­ny­mi do­dat­ka­mi, na­le­ży wy­lać na pa­tel­nię z roz­grza­nym tłusz­czem. Skro­pio­ną wodą masę (jak na ja­jecz­ni­cę) sma­ży się po­wo­li, do osią­gnię­cia lek­ko zru­mie­nio­nej spodniej stro­ny omle­tu, ale przy ścię­tej ga­la­re­to­wa­tej po­wierzch­ni. Omle­ty po­da­wać na sło­no lub rów­nież na słod­ko. 
Na sło­no po­da­je się omlet po­sy­pa­ny drob­no po­sie­ka­nym ko­per­kiem, albo szczy­pior­kiem lub na­tką pie­trusz­ki. Naj­czę­ściej jed­nak po­da­je się omlet rów­nież na­dzie­wa­ny in­ny­mi do­dat­ka­mi, któ­re na­kła­da się na omlet przed jego zwi­nię­ciem. Omlet po­da­je się na ogrza­nym ta­le­rzu, zwi­nię­ty w luź­ny ru­lon, lub zło­żo­ne na pół, z na­dzie­niem w środ­ku. Do­dat­ki moż­na też mie­szać z ja­ja­mi przed sma­że­niem i wte­dy za­miast omle­tu zwi­ja­ne­go otrzy­mu­je się omlet mie­sza­ny. Omlet na słod­ko po­da­je się opró­szo­ny cu­krem-pu­drem, ob­ło­żo­ny dże­mem lub kon­fi­tu­rą albo też po­la­ny sy­ro­pem owo­co­wym. 

Składniki:

omlet:

  • 6 jaj,
  • 4 dag masła lub margaryny,
  • 2 łyżki wody,
  • sól,

nadzienie:

  • 30 dag pieczarek,
  • 5 dag cebuli,
  • wywar, sól, pieprz,
  • 2 dag mąki,
  • 4 – 5 łyżek śmietany,
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Pieczarki wpierw opłukać, przyciąć trzony, starsze kapelusze obrać ze skórki, cienko poszatkować, dodać obraną cebulę pokrojoną w krążki.
  2. Następnie włożyć do rondelka, wlać 2 – 3 łyżki wody i gotować na silnym ogniu pod przykryciem.
  3. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego wywaru, później dodać do pieczarek, zagotować.
  4. Przyprawić do smaku solą, również pieprzem.
  5. Wsypać siekaną zieleninę, następnie połączyć ze śmietaną.
  6. Przyrządzić również omlet francuski.
  7. Na środek omletu nałożyć pieczarki, złożyć na pół, następnie zsunąć za pomocą noża na ogrzany półmisek,
  8. Pokroić na porcje, na koniec przybrać zieloną pietruszką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x