Jajecznica ze szczypiorkiem
Jajecznica ze szczypiorkiem ‖
To śniadanie wiosenne, smaczne, pożywne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jednocześnie jest to potrawa trochę inna niż po prostu jajecznica…
Składniki:
- 8 jaj,
- 4 dag masła lub margaryny,
- 3 – 4 łyżki wody,
- 1 łyżka siekanego szczypiorku,
- sól,
Przygotowanie:
- Świeże jaja umyć, wybić do kubka, rozmieszać dokładnie z wodą, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć mieszając, aby jajecznica się nie przypaliła i była w dużych pulchnych kawałkach.
- Pod koniec wsypać posiekany szczypiorek, wymieszać.
- Jajecznica ze szczypiorkiem powinna być wyłożona na rozgrzaną salaterkę, żeby nie wystygła przed podaniem.
- Jajecznicy nie podawać na patelence, bo szybko twardnieje.
- Zamiast szczypiorku można dodać siekaną zieloną pietruszkę.
- Smaczna jest również jajecznica usmażona na topionej słoninie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]