Kapuśniak mazurski z ziemniakami
Kapuśniak mazurski (z ziemniakami)
Składniki:
- 3½ l wywaru z kości,
- ½ kg kapusty kwaszonej,
- 3 dag cebuli,
- 1,8 kg ziemniaków (netto: 1,2 kg),
- 10 dag słoniny,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag cukru,
- 0,2 g ziela angielskiego,
- ¼ szt. liścia laurowego,
- ½ dag papryki,
- 2 dag natki pietruszki,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Kwaszoną kapustę niepłukaną poprzekrawać i ugotować z dodatkiem części pokrojonej cebuli, przypraw oraz wywaru.
- W odmierzonej ilości gorącego wywaru ugotować ziemniaki pokrojoną w gruba kostkę. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor.
- Jarzyny z wywaru (100 g) cienko poszatkować.
- Do ugotowanych ziemniaków dodać kapustę wraz z wywarem i poszatkowane jarzyny. Okrasić zupę słoniną, dodać przyprawy do smaku.
- Przy porcjowaniu dodawać do zupy posiekaną zieloną pietruszkę.
- Kapuśniak podawać z chlebem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]