Dania główneObiadPRZEPISYZupy

Kapuśniak mazurski z ziemniakami

Kapuśniak mazurski (z ziemniakami)


Składniki:

  • 3½ l wywaru z kości,
  • ½ kg kapusty kwaszonej,
  • 3 dag cebuli,
  • 1,8 kg ziemniaków (netto: 1,2 kg),
  • 10 dag słoniny,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag cukru,
  • 0,2 g ziela angielskiego,
  • ¼ szt. liścia laurowego,
  • ½ dag papryki,
  • 2 dag natki pietruszki,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1.  Kwaszoną kapustę niepłukaną poprzekrawać i ugotować z dodatkiem części pokrojonej cebuli, przypraw oraz wywaru.
  2.  W odmierzonej ilości gorącego wywaru ugotować ziemniaki pokrojoną w gruba kostkę. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor.
  3.  Jarzyny z wywaru (100 g) cienko poszatkować.
  4.  Do ugotowanych ziemniaków dodać kapustę wraz z wywarem i poszatkowane jarzyny. Okrasić zupę słoniną, dodać przyprawy do smaku.
  5.  Przy porcjowaniu dodawać do zupy posiekaną zieloną pietruszkę.
  6.  Kapuśniak podawać z chlebem.

kapusniak-mazurski


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x