KolacjaPRZEPISYPrzetwory domoweŚniadanie

Smalec ze słoniny

Smalec ze słoniny


Składniki:

  • 1 kg słoniny bez skóry,
  • 25—30 dag boczku,
  • 30 dag kiełbasy typu podwawelska,
  • 15 dag suchej, wędzonej kiełbasy typu sucha krakowska lub jałowcowa,
  • 3 kwaśne jabłka (reneta),
  • 3 duże cebule,
  • 15 – 25 dużych ząbków czosnku,
  • 1 ½ dużej, czubatej łyżki majeranku,
  • 1 łyżka mielonej papryki ostrej (wędzona),
  • tymianek,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
smalec domowy
Smalec domowy – z wędzonką i kiełbasą.

Przygotowanie:

  1. Kupujemy słoninę bez skóry, jeśli mamy ze skórą, trzeba ją odciąć.
  2. Słoninę, boczek, kiełbasę kroimy na drobną kostkę.
  3. Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy, potem jeszcze siekamy.
  4. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.
  5. W dużym naczyniu, najlepiej ceramicznym lub żeliwnym stopić słoninę, aż do momentu tworzenia skwarków, jeszcze niewytopionych.
  6. Dodajemy cebulę, smażymy mieszając, aż do uzyskania złotego koloru.
  7. Dodać pokrojony boczek, kiełbasę i jabłka.
  8. Smażymy jeszcze przez kilka minut, do przesmażenia wszystkich składników.
  9. Na koniec dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy.
  10. Lekko osolić i mieszać uważając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
  11. Można go jeść na gorąco, jeśli ktoś lubi maczając w nim kęsy chleba albo bułki.

Doskonały jest też na zimno (wstawić na noc do lodówki), z pokrojonym kiszonym ogórkiem.

Można go przygotować na wiele sposobów.

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x