Smalec ze słoniny
Smalec ze słoniny
Składniki:
- 1 kg słoniny bez skóry,
- 25—30 dag boczku,
- 30 dag kiełbasy typu podwawelska,
- 15 dag suchej, wędzonej kiełbasy typu sucha krakowska lub jałowcowa,
- 3 kwaśne jabłka (reneta),
- 3 duże cebule,
- 15 – 25 dużych ząbków czosnku,
- 1 ½ dużej, czubatej łyżki majeranku,
- 1 łyżka mielonej papryki ostrej (wędzona),
- tymianek,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,

Przygotowanie:
- Kupujemy słoninę bez skóry, jeśli mamy ze skórą, trzeba ją odciąć.
- Słoninę, boczek, kiełbasę kroimy na drobną kostkę.
- Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy, potem jeszcze siekamy.
- Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.
- W dużym naczyniu, najlepiej ceramicznym lub żeliwnym stopić słoninę, aż do momentu tworzenia skwarków, jeszcze niewytopionych.
- Dodajemy cebulę, smażymy mieszając, aż do uzyskania złotego koloru.
- Dodać pokrojony boczek, kiełbasę i jabłka.
- Smażymy jeszcze przez kilka minut, do przesmażenia wszystkich składników.
- Na koniec dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy.
- Lekko osolić i mieszać uważając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
- Można go jeść na gorąco, jeśli ktoś lubi maczając w nim kęsy chleba albo bułki.
Doskonały jest też na zimno (wstawić na noc do lodówki), z pokrojonym kiszonym ogórkiem.
Można go przygotować na wiele sposobów.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]