Sos węgierski
Sos Węgierski.
Ten sos należy do kategorii sosów gorących. Są one podawane do potraw gorących. Składają się one z wywaru mięsnego lub warzywnego, z głównego składnika nadającego smak i podprawy i przyprawy. Są to sosy słone, w odróżnieniu od słodkich, gdzie podstawą jest mleko. Sosy słone przyprawiamy oczywiście solą, cukrem, kwasem i przyprawami aromatycznymi.
Składniki:
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 6 dag koncentratu pomidorowego,
- ¼ l rosołu,
- 5 dag cebuli,
- ⅛ l śmietany,
- kwasek cytrynowy,
- sól, cukier,
- papryka,
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem, włożyć koncentrat pomidorowy, zagotować.
- Przyprawić do smaku solą, papryką, cukrem, kwaskiem cytrynowym.
- Przed wydaniem połączyć ze śmietaną.
- Sos węgierski podawać do bitych zrazów wieprzowych, cielęcych, baranich itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]