Sos węgierski

Sos Węgierski.

Ten sos należy do kategorii sosów gorących. Są one podawane do potraw gorących. Składają się one z wywaru mięsnego lub warzywnego, z głównego składnika nadającego smak i podprawy i przyprawy. Są to sosy słone, w odróżnieniu od słodkich, gdzie podstawą jest mleko. Sosy słone przyprawiamy oczywiście solą, cukrem, kwasem i przyprawami aromatycznymi.



Składniki:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem, włożyć koncentrat pomidorowy, zagotować.
  2. Przyprawić do smaku solą, papryką, cukrem, kwaskiem cytrynowym.
  3. Przed wydaniem połączyć ze śmietaną.
  4. Sos węgierski podawać do bitych zrazów wieprzowych, cielęcych, baranich itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x