ObiadPRZEPISYZupy

Kapuśniak polski

Kapuśniak polski


Składniki:

  • 40 dag kapusty kiszonej;
  • 20 dag kości wieprzowych, wędzonki albo kiełbasy;
  • 25 dag włoszczyzny;
  • 1 ½ litra wody;
  • 5 dag cebuli;
  • 4 dag słoniny;
  • 3 dag mąki;
  • sól, pieprz;
  • liść bobkowy;

Przygotowanie:

  1. Kości opłukać, zalać zimną wodą, podgotować, osolić, dodać opłukaną, oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, dogotować.
  2. Kapustę pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, przykryć.
  3. Po zagotowaniu odkryć na chwilę.
  4. Dogotować pod przykryciem, połączyć z przecedzonym wywarem, podprawić zasmażką złotą przyrządzoną na słoninie z cebuli i mąki.
  5. Zagotować, osolić, dodać pieprzu do smaku.
  6. Dodać surowy kwas z kapusty.
  7. O ile kapuśniak był gotowany z wędzonką pokroić ją w kostkę i włożyć do zupy.
  8. Kapuśniak polski podawać z chlebem lub ziemniakami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x