Kapuśniak polski
Kapuśniak polski
Składniki:
- 40 dag kapusty kiszonej;
- 20 dag kości wieprzowych, wędzonki albo kiełbasy;
- 25 dag włoszczyzny;
- 1 ½ litra wody;
- 5 dag cebuli;
- 4 dag słoniny;
- 3 dag mąki;
- sól, pieprz;
- liść bobkowy;
Przygotowanie:
- Kości opłukać, zalać zimną wodą, podgotować, osolić, dodać opłukaną, oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, dogotować.
- Kapustę pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, przykryć.
- Po zagotowaniu odkryć na chwilę.
- Dogotować pod przykryciem, połączyć z przecedzonym wywarem, podprawić zasmażką złotą przyrządzoną na słoninie z cebuli i mąki.
- Zagotować, osolić, dodać pieprzu do smaku.
- Dodać surowy kwas z kapusty.
- O ile kapuśniak był gotowany z wędzonką pokroić ją w kostkę i włożyć do zupy.
- Kapuśniak polski podawać z chlebem lub ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]