Kapuśniak z włoskiej kapusty
Kapuśniak z włoskiej kapusty
Składniki:
- 1½ l wody,
- ½ główki włoskiej kapusty,
- 2—3 kwaśne jabłka,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 3 cienkie parówki,
- ⅔ szklanki śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- cukier,
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Kapuśniak z włoskiej kapusty – przygotowanie:
- Opłukać kapustę, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, zagotować.
- Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne,
włożyć do kapusty pod koniec gotowania razem z chrzanem,
parówkami obranymi z osłonek i pokrojonymi w plasterki. - Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą, pogotować przez chwilę,
dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]