Kapuśniak ze świeżej kapusty potrawa szybka
Kapuśniak ze świeżej kapusty potrawa szybka.
Kapustę obrać z wierzchnich zepsutych liści, opłukać, poszatkować. Obraną cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i wszystkie składniki zalać wrzącą wodą. Gotować, aż kapusta będzie prawie miękka.
Składniki:
- ½ kg świeżej kapusty cukrowej;
- 5 dag cebuli;
- 10 dag boczku wędzonego;
- 20 dag ziemniaków;
- 2 l wody;
- 2 kostki podprawy do zup;
- 1 liść bobkowy;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka siekanej zieleniny;
- sól;
Przygotowanie:
- Kapustę obrać z wierzchnich zepsutych liści, opłukać, poszatkować.
- Obraną cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i wszystkie składniki zalać wrzącą wodą.
- Gotować, aż kapusta będzie prawie miękka.
- Po zagotowaniu odkryć na 2 ÷ 3 minuty, następnie gotować pod przykryciem.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie talarki lub drobną kostkę i dodać do gotującej się zupy, a gdy ziemniaki są już miękkie, dodać czosnek roztarty z solą – i jeśli trzeba – sól do smaku.
- Kapuśniak ze świeżej kapusty potrawa szybka – przed wydaniem wsypać siekaną zieleninę.
- Jeśli wolimy zupę kwaśną można ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej, lub mieszanej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]