ObiadZupy

Kapuśniak ze świeżej kapusty potrawa szybka

Kapuśniak ze świeżej kapusty potrawa szybka.

Kapustę obrać z wierzchnich zepsutych liści, opłukać, poszatkować. Obraną cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i wszystkie składniki zalać wrzącą wodą. Gotować, aż kapusta będzie prawie miękka.


Składniki:

  • ½ kg świeżej kapusty cukrowej;
  • 5 dag cebuli;
  • 10 dag boczku wędzonego;
  • 20 dag ziemniaków;
  • 2 l wody;
  • 2 kostki podprawy do zup;
  • 1 liść bobkowy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka siekanej zieleniny;
  • sól;

Przygotowanie:

  1. Kapustę obrać z wierzchnich zepsutych liści, opłukać, poszatkować.
  2. Obraną cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i wszystkie składniki zalać wrzącą wodą.
  3. Gotować, aż kapusta będzie prawie miękka.
  4. Po zagotowaniu odkryć na 2 ÷ 3 minuty, następnie gotować pod przykryciem.
  5. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie talarki lub drobną kostkę i dodać do gotującej się zupy, a gdy ziemniaki są już miękkie, dodać czosnek roztarty z solą – i jeśli trzeba – sól do smaku.
  6. Kapuśniak ze świeżej kapusty potrawa szybka – przed wydaniem wsypać siekaną zieleninę.
  7. Jeśli wolimy zupę kwaśną można ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej, lub mieszanej.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x