Zupa kminkowa
Zupa kminkowa –
jakkolwiek to staropolski przepis. Jest też składnikiem kuchni węgierskiej. Dziś w Polsce nie jest już tak popularna. Niemniej to prosty przepis. Wpierw wywar gotuje się z dodatkiem kminku. Reszta, to przecież prawie rosół.
Składniki:
- 20 dag kości,
- ¼ kg włoszczyzny,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 l wody,
- 3 – 4 dag kminku,
- 4 dag mąki,
- sól.
Przygotowanie:
- Warzywa i kości oczyścić, dodać kminek, ugotować wywar, odcedzić.
- Następnie tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę, przyrządzić jasnozłotą zasmażkę.
- Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą masę.
- Zagotować, rozrzedzić częścią gorącego wywaru, połączyć z resztą wywaru.
- Zupa kminkowa gotowa.
- Podawać na przykład z grzankami, kluseczkami kładzionymi, paluszkami kruchymi lub drożdżowymi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]