PRZEPISYZupy

Zupa kminkowa

Zupa kminkowa –

jakkolwiek to staropolski przepis. Jest też składnikiem kuchni węgierskiej. Dziś w Polsce nie jest już tak popularna. Niemniej to prosty przepis. Wpierw wywar gotuje się z dodatkiem kminku. Reszta, to przecież prawie rosół.


Składniki:

  • 20 dag kości,
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 l wody,
  • 3 – 4 dag kminku,
  • 4 dag mąki,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Warzywa i kości oczyścić, dodać kminek, ugotować wywar, odcedzić.
  2. Następnie tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę, przyrządzić jasnozłotą zasmażkę.
  3. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą masę.
  4. Zagotować, rozrzedzić częścią gorącego wywaru, połączyć z resztą wywaru.
  5. Zupa kminkowa gotowa.
  6. Podawać na przykład z grzankamikluseczkami kładzionymipaluszkami kruchymi lub drożdżowymi.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x