Mięso - potrawyObiadPRZEPISY

Kapusta włoska albo cukrowa nadziewana mięsem

Kapusta włoska albo cukrowa nadziewana mięsem.

Jest to typowe danie jednogarnkowe. Wzbogaca nasz jadłospis o ciekawy przepis i fajne danie domowe. 


Składniki:

  • 1,20 kg kapusty włoskiej,
  • lub cukrowej,

nadzienie:

  • 40 dag baraniny bez kości (wieprzowiny, wołowiny),
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,

sos:

  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • sól, cukier,
  • kwasek cytrynowy lub ocet,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić najpierw nadzienie z mięsa.
  2. Dużą, luźno związaną główkę kapusty obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, następnie przekroić na 4 – 6 części, zalać wrzącą wodą, obgotować przez 3 – 5 minut, odcedzić, ostudzić.
  3. Odcisnąć lekko w rękach, uważając, aby nie pognieść liści, ułożyć na desce, później nakładać nożem pomiędzy liście farsz z mięsa.
  4. Ułożyć porcje kapusty ciasno w płaskim rondlu, w jednej warstwie.
  5. Podlać ¼ l wody, następnie wstawić do piekarnika.
  6. Zapiekać około 25 minut (można dusić).
  7. Wyparowany sos uzupełnić wodą.
  8. Gdy kapusta włoska, czy też cukrowa jest miękka, podprawić sos złotą zasmażką, zagotować, przyprawić do smaku solą, octem lub kwaskiem cytrynowym, cukrem, zabarwionym karmelem (1 – 2 dag cukru zrumienić na patelni, wlać 3 – 4 łyżki wody, zagotować).
  9. Kapustę włożyć do rondla, zalać sosem, na koniec wstawić na chwilę do piekarnika, zapiec, wyłożyć na głęboki okrągły półmisek lub salaterkę, oblać sosem.
  10. Podawać z ziemniakami.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x