Kapusta włoska albo cukrowa nadziewana mięsem
Kapusta włoska albo cukrowa nadziewana mięsem.
Jest to typowe danie jednogarnkowe. Wzbogaca nasz jadłospis o ciekawy przepis i fajne danie domowe.
Składniki:
- 1,20 kg kapusty włoskiej,
- lub cukrowej,
nadzienie:
- 40 dag baraniny bez kości (wieprzowiny, wołowiny),
- 5 dag czerstwej bułki,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
sos:
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- sól, cukier,
- kwasek cytrynowy lub ocet,
Przygotowanie:
- Przyrządzić najpierw nadzienie z mięsa.
- Dużą, luźno związaną główkę kapusty obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, następnie przekroić na 4 – 6 części, zalać wrzącą wodą, obgotować przez 3 – 5 minut, odcedzić, ostudzić.
- Odcisnąć lekko w rękach, uważając, aby nie pognieść liści, ułożyć na desce, później nakładać nożem pomiędzy liście farsz z mięsa.
- Ułożyć porcje kapusty ciasno w płaskim rondlu, w jednej warstwie.
- Podlać ¼ l wody, następnie wstawić do piekarnika.
- Zapiekać około 25 minut (można dusić).
- Wyparowany sos uzupełnić wodą.
- Gdy kapusta włoska, czy też cukrowa jest miękka, podprawić sos złotą zasmażką, zagotować, przyprawić do smaku solą, octem lub kwaskiem cytrynowym, cukrem, zabarwionym karmelem (1 – 2 dag cukru zrumienić na patelni, wlać 3 – 4 łyżki wody, zagotować).
- Kapustę włożyć do rondla, zalać sosem, na koniec wstawić na chwilę do piekarnika, zapiec, wyłożyć na głęboki okrągły półmisek lub salaterkę, oblać sosem.
- Podawać z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]